Zambia
Zambia

Zambia

Zambia ligger i södra Afrika och det tar cirka tio timmar att flyga dit. Landet erbjuder ett av världens sju underverk – Victoriafallen. Detta enorma vattenfall är en av Afrikas mäktigaste sevärdheter och väl värt ett besök. Oavsett vad du vill göra under din vistelse kommer du garanterat att hitta något som passar din smak bland det stora utbud du kan välja från. Även om Zambia är ett land som saknar kust finns det mängder med sjöar här. Om du tycker om att fiska har du kommit helt rätt. I sjön Bangweulu fiskas både kattfisk, tigerfisk och brax. Om du blir sugen på ett dopp finns det mängder av hotell med härliga pooler att välja mellan.

Beroende på hur lång din vistelse i Zambia är kanske en tur på en husbåt kan vara intressant. Det finns massor av olika sorters husbåtar att välja mellan. Både lyxigare, där du får mat och dryck serverat, och enklare varianter där du kan ta med dig din egen mat. Att långsamt glida fram över de stilla sjöarna är en fröjd för själen och solnedgångarna du får se från båten är häpnadsväckande – så glöm inte kameran!

För dig som gillar djur kan en safari vara ett perfekt val. I Zambia finns bland annat bufflar, elefanter och lejon. Du kan antingen välja att åka på en organiserad safari med guide eller så kan du hyra bil och själv köra. Dock krävs det en del mod eftersom du garanterat kommer att stöta på flera stora djur längs vägen. Förutom ett rikt djurliv och en fantastisk och skiftande natur, har Zambia även en gammal och spännande historia med olika kulturer. I Zambia finns ett sjuttiotal stammar med ursprungsbefolkning – alla med sin egen kultur, vilket har format och påverkat landets musik- och dansliv.

Det är inga problem att hitta ett boende som passar din smak och din plånbok. Zambia har ett mycket stort utbud av hotell i olika prisklasser. Du kan välja mellan vandrarhem för en hundralapp per natt till femstjärniga lyxhotell. Det finns tältliknande hotell ute i bushen med all tänkbar lyx. Föredrar du storstaden kan huvudstaden Lusaka vara väl värd ett besök. Lusaka har ett myllrande storstadsliv med utmärkt shopping och vackra parker. Här finns något för alla, oavsett vad du är ute efter. I storstaden finns det mängder av gatumarknader där du kan handla vackra hantverk, som träsniderier och vävda tyger, men det finns även stora shoppingcenters för dig som vill handla märkeskläder.

Priserna i Zambia varierar, beroende på var du befinner dig. Taxi kostar cirka 30 kronor per kilometer och om du vill äta en trerätters middag på en fin restaurang kostar det cirka 200 kronor. Det är vanligt med grillad mat i Zambia, både fisk och kött. Till detta serveras ofta en sallad. Ett vanligt tillbehör till maten är nshima, en form av majsgröt. Till frukost äts en utspädd variant av nshima med socker och till middagen är den tjockare och då liknar den potatismos. Att dricka öl är vanligt i Zambia och ofta bjuds det på lokal öl.

www.sydafrikaresor.se
Kombinera två helt olika länder i detta reseförslag. Ni börjar i Sydafrika och...
www.sydafrikaresor.se
En populär resa till Maldiverna! Maldiverna är för många en paradisdestination. Strosa...
©2024 Bröllopsresor