Samoa

Trots att knutpunkten Fiji ligger i närheten, är inte Samoa översållat med turister. Här bor ungefär 180 000 människor, och det var också här som Robert Louis Stephenson, den berömda författaren bakom klassiska verk som Skattkammarön, levde och spenderade sina sista år.

Samoa är verkligen ett riktigt paradis. Man brukar säga att Samoa ligger halvvägs mellan Nya Zeeland och Hawaii, och representerar verkligen idealbilden av en söderhavsö, med turkosa vatten, vita stränder och gröna, lummiga berg. Samoa består av två huvudsakliga öar och några mindre småöar, varav vissa är helt obebodda. Här kan du uppleva blå laguner, svindlande berg och pittoreska dalar. Här trängs inte turisterna och med en medeltemperatur runt 30 grader i luften och 25 grader i vattnet, är Samoa verkligen en plats för dig som vill slappna av och njuta av naturens skönhet och ett lugnare tempo. Njut av den goda maten med färska skaldjur och tropiska frukter så som papaya som växer lokalt på Samoa. Varför inte prova på de traditionella rätterna oka, fisk i kokosgrädde, eller palusami, färska taroblad i kokosgrädde. Maten här är verkligen lika exotisk som naturen. På Samoa kan du även njuta av ett glas Vailima, den lokala ölen.

På Samoa lever man efter vad som kallas Fa’a Samoa, det samoanska sättet att leva. Familjen är viktig på Samoa och gästfriheten är stor. Samoaner är dock mycket religiösa, varför man som besökare bör visa respekt, särskilt när det gäller religiösa seder och bruk. Den samoanska kulturen är över tretusen år gammal, och innan västerlänningar började komma hit på 1700-talet, var Samoa en stark nation i området. Med västerlänningarna kom också de kristna missionärerna, som omvände folket på Samoa från traditionell naturreligion till västerländsk kristendom, en religion som de allra flesta på Samoa även idag bekänner sig till. I slutet av 1800-talet delades Samoa upp och Tyskland tog makten över de västra delarna av öarna och USA tog över de östra delarna. Det som idag heter Samoa är det tidigare av Tyskland styrda, Västra Samoa. Efter första världskriget tog Nya Zeeland över styret av Västra Samoa och 1962 blev Västra Samoa till sist självständigt och 1997 döptes landet om, och ordet ”Västra” plockades bort. Östra Samoa är det som idag kallas amerikanska Samoa.

Det finns mycket att se på Samoa, och ett bra sätt att utforska landet är att själv hyra en bil och resa runt i sin egen takt, något som verkligen passar in i det samoanska sättet att leva. Här stressar man inte, och vill du ha en avslappnande semester där dina sinnen får uppleva nya smaker, dofter och känslor, så har du verkligen kommit rätt. . Det finns också gott om både taxi och lokalbussar. Mellan öarna går regelbundet färjor. Huvudstaden Apia ligger på ön Upolu, och det är också här huvudflygplatsen ligger. I och runt Apia ligger också merparten av barerna och nattklubbarna på öarna. De flesta inrättningar stänger vid midnatt.

För att resa till Samoa behöver du ha en returbiljett och ditt pass måste vara giltigt minst sex månader efter inresan i landet.

www.sydafrikaresor.se
Upplev det vilda afrikanska djurlivet och den natursköna kuststräckan i söder för att...
www.sydafrikaresor.se
Kombinationen av pulserande Kapstaden, utsökta viner i Stellenbosch och spännande djur...
©2024 Bröllopsresor