Cooköarna

Cooköarna är en ögrupp i Stilla Havet, 300 mil norr om Nya Zeeland, som för många blivit själva sinnebilden av paradiset på en söderhavsö. Här bor endast 21000 invånare, varav ungefär 2600 i huvudstaden Avarua. Öarna är uppkallade efter James Cook som utforskade öarna på 1700-talet, men här har bott människor i över 1500 år. I slutet av 1800-talet blev Cooköarna ett brittiskt protektorat och kopplades till Nya Zeeland strax efter sekelskiftet. 1965 fick Cooköarna ett visst självstyre och fick en egen regering, men tillhör fortfarande Nya Zeeland. Invånarna på Cooköarna innehar även nya zeeländskt medborgarskap. Cooköarna brukar delas in i en nordlig och en sydlig del, varav de flesta invånare bor på de södra öarna. Det är också hit de flesta turister reser. De södra öarna är vulkanöar, medan de norra mestadels är korallöar. När du reser till Cooköarna landar du på huvudön Rarotonga, varifrån det dagligen går inrikesflyg till andra öar i ögruppen. Vägarna är inte särskilt väl utbyggda, men det finns två busslinjer på huvudön Rarotonga.

Cooköarna har ett behagligt klimat med maxtemperaturer på mellan 24 och 28 grader året runt. Bästa tiden att resa hit är mellan juni och september, då temperaturen ligger runt 25 grader och det är som minst nederbörd. Öarna i Cooköarna är små, och det är lättast att ta sig runt på egen hand till fots, med cykel eller moped. Huvudön Rarotonga har en asfalterad väg, som går runt hela ön. Runt ön är det i princip en obruten linje kritvita sandstränder, medan det inre av ön bjuder på bergig regnskog, perfekt att utforska vid fotvandring. Trots sin ringa storlek, har Cooköarna både hotell och resorts och en hel del aktiviteter. De flesta större hotellanläggningar och resorts finner du på huvudön Rarotonga eller på ön Aitutaki, en ö som av många anses vara den vackraste i Stilla Havet.

Kulturen på Cooköarna är i allra högsta grad levande, och en stor konstform är träsnideriet som härstammar från religiösa seder och bruk. Man väver också korgar, mattor och hattar, något som kan vara värt att ta en titt på om man är ute efter souvenirer från sin resa. Festivaler och dans är också viktigt för invånarna på Cooköarna. Den största festivalen äger rum i juli varje år och kallas Te Maeva Nui-firandet. Då firar man självstyret med en stor fest med mat, den traditionella dansen Ura, sång och glädje.

För dig som älskar vattenaktiviteter är Cooköarna verkligen ett perfekt resmål. Här kan du bada, simma, snorkla, dyka, åka båt, vindsurfa och paddla kajak. Vill du ha en semester med så lite aktiviteter som möjligt är Cooköarna ett utmärkt ställe för det också. På Cooköarna finns över 50 restauranger och caféer för dig som vill uppleva öarnas goda mat. Här serveras fisk och skaldjur, kött, färska grönsaker och frukt. Varför inte besöka Punanga Nui-marknaden i Avarua på lördagar om du vill prova på mer av vad öarna har att erbjuda när det gäller kulinariska läckerheter. Här finns ett myller av stånd som erbjuder det bästa som Cook-öarna har att erbjuda.

www.sydafrikaresor.se
Mitt Namibia är resan där man får uppleva dom mest fantastiska och unika...
www.sydafrikaresor.se
Upplev denna Seychellerna resa. Njut av vågornas brus på världens vackraste stränder....
©2024 Bröllopsresor