Tahiti

Tahiti tillhör ögruppen Sällskapsöarna och ligger mitt i Stilla havet. Sällskapsöarna och Tahiti ingår i Franska Polynesien, och kan sägas vara dess centrum. Tahiti är den största ön i ögruppen och består av två delar, Tahiti Nui och Tahiti Iti. De båda delarna sitter ihop med Taravao-näset. På den västra delen av Tahiti, Tahiti Nui, ligger huvudstaden Papeete. På Tahiti lever drygt 180 000 invånare vilket gör ön till den folkrikaste i hela Franska Polynesien. Invånarna på Tahiti är en blandning av polynesier, européer, kineser och andra folkgrupper. De allra flesta, ungefär 70 % av befolkningen på Tahiti, är polynesier. Det officiella språket på Tahiti är franska, men det finns även inhemska språk som inte har officiell status. På båda öns delar ligger vulkaner, och inlandet är i princip inte befolkat alls. Tahiti har varit befolkat sedan ungefär 200 före vår tideräkning, då människor migrerade hit från Sydostasien och Indonesien via Samoa och Tonga. De första västerlänningarna kom hit på 1600- och 1700-talen och Tahiti blev till sist en fransk koloni inom Franska Polynesien. På senare år har röster höjts för självständighet. Tahitierna är franska medborgare.

Medeltemperaturen på Tahiti ligger på mellan 21 och 31 grader med en regnperiod som infaller mellan november och april. På Tahiti odlas vanilj, frukt och grönsaker. Förutom turismen är till exempel pärlfiske en viktig inkomstkälla för Tahiti. Den så kallade tahitiska pärlan, den svarta pärlan, exporteras framför allt till USA, Japan, Australien och Nya Zeeland. Andra exportvaror är till exempel vanilj, frukt, blommor, fisk och kopra. Tahiti är i stor utsträckning beroende av import, framför allt av bensin och olja, då man inte har någon egen utvinning eller tillverkning.

Många förknippar namnet Tahiti med drömmen om Söderhavet, och att resa hit är verkligen en upplevelse. Naturen är spektakulär med höga berg, vattenfall och lummiga dalar med fascinerande tempelruiner. Här är turismen väl utbyggd, och det finns gott om hotell och pensionat, golfbanor och aktiviteter. Trots den etablerade turismen, är tempot på Tahiti lugnt och stillsamt. Här finns ingen stress för dig som besökare. Det är ganska lätt att ta sig runt på ön och det finns massor att göra. Huvudstaden Papeete har gott om restauranger och nattklubbar, men även många museer och en botanisk trädgård att strosa runt i. Här finns ett Gauguin-museum för dig som är konstintresserad, och ett pärlmuseum för dig som vill lära dig mer om en av öns viktigaste näringar och dess historia. På den södra delen av ön, Tahiti Iti, bor inte speciellt många människor och mycket av turismen har inte heller hittat hit ännu. Här kan du därför utan större svårighet hitta ett avskilt paradis eller en öde strand där du kan glömma bort tid och rum, ta det lugnt och insupa den speciella atmosfär som bara Söderhavet kan erbjuda.

Reser du till Tahiti landar du på huvudflygplatsen Faa’a strax utanför huvudstaden Papeete. Härifrån går internationella flyg, men också flyg till övriga Franska Polynesien. Det går även färjor till den södra delen av ön och till exempelvis ön Bora Bora.

www.sydafrikaresor.se
Längtar ni efter en avkopplande semester med gott om tid att njuta i solen, ta ett dopp i...
www.sydafrikaresor.se
Tag chansen och besök paradisön Mauritius. Njut av vackra stränder och stilla dagar i...
©2024 Bröllopsresor