Tonga

Tonga är Polynesiens sista och äldsta monarki, ett anrikt kungadöme i hjärtat av Söderhavet. Tonga är något mer orört av turister än grannen Samoa, men många säger att upplevelsen på Tonga om möjligt är ännu mer avslappnad. Tonga består av över 170 öar, varav nästan hälften är helt obebodda. När James Cook steg i land på Tonga 1773, fick ögruppen namnet Vänskapsöarna, något många menar gäller än idag. Tonga har varit bebott i tusentals år, och var länge en supermakt i regionen, och ett av de få kungadömena i regionen som aldrig koloniserats, även om öriket under en period var ett brittiskt protektorat. Tonga lämnade detta 1952 och blev åter helt självständigt 1970, och anslöt sig samtidigt till det brittiska samväldet.

Tonga ligger i Stilla Havet, i närheten av datumgränsen. Den huvudsakliga ögruppen i riket Tonga heter Tongatapu, och består av ungefär 347 kvadratkilometer mark. Öarna är en blandning av vulkanöar och korallöar. De östra öarna är bördiga, medan de västra öarna är bergiga och branta. Några av vulkanöarna är aktiva. Här lever ungefär 102 000 människor, 23 000 av dem i huvudstaden Nuku’alofa. På huvudön Tongatapu ligger även flygplatsen Faleolo.

På Tonga är familjen viktig, och de flesta är troende kristna och håller hårt i de religiösa traditionerna. Här är allt stängt på söndagar, den dag då flesta tonganer går i kyrkan och umgås med familjen. Här kan du uppleva den traditionella kulturen, mycket mindre påverkad av västerländska influenser än många andra öar och öriken i Stilla Havet.

För att få resa in i Tonga måste ditt pass vara giltigt i minst sex månader efter avresedatumet. Du får då ett visum som gäller en månad. För att förlänga din vistelse behöver du besöka immigrationsmyndigheten i Tonga. Det finns en i varje större stad eller samhälle, ofta i närheten av den lokala polisstationen. Du måste också kunna uppvisa en returbiljett och bevisa att du har tillräckligt med ekonomiska medel för att kunna försörja dig själv under din vistelse på Tongas öar.

Att ta sig runt på öarna är inte omöjligt, även om det kräver en hel del tålamod ibland. På de större öarna och runt de större samhällena och städerna finns taxibilar. Det är alltid bäst att komma överens om priset innan resan, då många inte har taxameter. Det finns även lokalbussar, även om dessa har en högst opålitlig tidtabell så kan det vara en upplevelse att ta en busstur på Tonga, om inte annat för att komma nära den lokala kulturen på ett ganska charmigt sätt. Du kan även hyra bil och själv resa runt på Tongas öar. Cykel är också ett alldeles utmärkt sätt att resa runt på öarna och se sig omkring på riktigt. Det finns många uthyrare som kan erbjuda uthyrning av cykel, och eftersom många av tonganerna själva cyklar finns det gott om cykelreparatörer och verkstäder om det skulle behövas. Mellan Tongas öar går färjor och mindre passagerarbåtar från hamnen.

Tonga erbjuder mängder av aktiviteter, god mat och gästfrihet – allt man kan önska sig av en perfekt semester.

www.sydafrikaresor.se
Mitt Namibia är resan där man får uppleva dom mest fantastiska och unika...
www.sydafrikaresor.se
Upplev det vilda afrikanska djurlivet och den natursköna kuststräckan i söder för att...
©2024 Bröllopsresor