Nya Zeeland

Nya Zeeland är ett land med storslagna naturupplevelser. Det är ingen slump att regissören Peter Jackson valde att spela in sin filmatisering av Sagan om ringen-trilogin här. Den dramatiska naturen är som gjord för sagor. Många fans reser också hit för att få uppleva några av de många platser där filmen spelades in. Filmerna har också bidragit till att fler och fler upptäcker Nya Zeeland som resmål. Variationen i naturen är stor. Här finns allt från glaciärer till regnskogar. Klimatet är något svalare än i Australien, och här finns inga giftiga ormar. Det förhållandevis lilla landet rymmer 40 miljoner får men bara 4 miljoner människor. I Nya Zeeland finns även böljande vingårdar att besöka, stadsliv att uppleva och stränder att slappa på. Här kan du simma med delfiner, bestiga berg, åka forsränning och åka skidor. Kort sagt är Nya Zeeland ett perfekt resmål för den äventyrlige som gillar natur och friluftsliv. För den konstintresserade finns också mycket att uppleva i form av konstmuseer, gallerier och historiska museer.

Klimatet på Nya Zeeland är väldigt varierat, så det kan vara värt att planera sin packning noga. Varmast är det under sommarperioden, det vill säga mellan december och februari. Sommartid är det oftast över 20 grader, men räkna inte med någon hetta. Trots sina över 2000 soltimmar per år är det vanligt med regn i Nya Zeeland och kvällar och nätter kan bli kyliga. Särskilt på våren kan vädret växla snabbt och dramatiskt, från sol till frost. Det är alltså värt att ta med sig kläder för de flesta väder när du reser till Nya Zeeland. Att resa runt med bil är ett bra sätt att uppleva Nya Zeeland på, men tänk på att det är vänstertrafik och att du måste ha fyllt 21 år för att få hyra bil. Du måste också ha ett internationellt körkort. Detta kan du skaffa genom Motormännens riksförbund i Sverige.

Även för den som är ute efter matupplevelser på semestern är Nya Zeeland fullt av möjligheter. Här finns färska skaldjur, grillat lamm och lokala viner för dig som vill uppleva de lokala specialiteterna. Det finns mängder med restauranger och caféer både i de större städerna och på landet.

Huvudstaden Wellington är med sina 380000 invånare inte den största staden på Nya Zeeland och har ett rikt kulturliv, gott om restauranger, shoppingmöjligheter och vackra omgivningar. Den största staden, Auckland, har 1,4 miljoner invånare och fantastiska stränder, god mat och många möjligheter till bra shopping. Här finns exklusiva butiker, billiga marknader på gatan och allt däremellan. Det kan vara värt att shoppa jadeprodukter, glas, trähantverk och tröjor av fårull, något Nya Zeeland är berömt för. I närheten av Auckland finns också fyra vindistrikt, dit du kan ta en rundtur för att se var druvorna växer och kanske smaka på de lokalt producerade vinerna i en fantastisk miljö.

Om du ska stanna i Nya Zeeland mindre än tre månader och är svensk medborgare, behöver du inget visum för att resa till Nya Zeeland. Ditt pass måste dock vara giltigt minst tre månader efter att du lämnat landet.

www.sydafrikaresor.se
Kombinera spänningen med boende på en safaricamp och njut av den afrikanska solen vid...
www.sydafrikaresor.se
På denna resa upplever ni det bästa av två världar – spännande safari i Sydafrikas...
©2024 Bröllopsresor