Antiloper på Botswanas vidöppna bush
Antiloper på Botswanas vidöppna bush

Botswana

Att besöka Botswana kan liknas vid att kliva rakt in i filmen Lejonkungen. Här finns inte bara stora kattdjur som lejon och leoparder utan även bufflar, antiloper och en mängd andra fascinerande djur. Botswana har till exempel fler elefanter än något annat land i världen. Vid vattenhålen samlas antiloper, vildhundar och flodhästar för att släcka törsten.

Botswana har ingen kust men vatten finns det ändå gott om, bland annat med anledning av det enorma Okavangodeltat, världens största inlandsdelta. Landet har ett varierande landskap med skogar, savanner och den stora Kalahariöknen. Botswana är ett av få länder där du fortfarande kan uppleva oförstörd afrikansk vildmark. Oavsett hur länge du stannar är en safaritur ett måste. Det vanligaste sättet är att åka ut med bil, men om du vill komma riktigt nära djuren och uppleva stillheten kan en safari på hästryggen vara ett spännande alternativ.

Även om safariturer är en given aktivitet i Botswana finns det mycket annat att uppleva. Om du vill njuta av landets storslagna natur- och djurliv på ett bekvämt sätt, kan du välja att ta en kryssning på floden Chobe. Förutom god mat, förträfflig service och storslagna solnedgångar har du chans att få se många djur, bland annat krokodiler, flodhästar och mängder av fågelarter. Chobe är landets största flod och delas av Namibia, Zimbabwe och Zambia. I den centrala delen av landet finns nationalparken Moremi. Här har strömt vatten karvat ut djupa raviner där stora vattenfall numera rinner ner i källor. Du kan uppleva den frodiga grönskan i parken genom en guidad vandring. Det finns också möjlighet att göra en flygplanstur och se hela parken ovanifrån.

Trots att priserna i Botswana inte är särskilt mycket lägre än i Sverige finns det både billiga och lite dyrare hotell att välja mellan. Du kan äta en trerätters middag på restaurang för ungefär 200-300 kronor. Om du vill få med dig ett härligt minne av Botswana hem kan en dags shopping vara en god idé. Den bästa shoppingen gör du i huvudstaden Gaborone. Här hittar du både märkeskläder och lokala hantverk. Bra saker att köpa hem är träsniderier, krukor, smycken och glaskonst. I Gaborone finns även många fina spaanläggningar, om du skulle vilja ha en lugn stund innan du tar flyget hem.

Botswana är känt för att producera kött av mycket hög kvalitet, så som kyckling, lamm och nötkött. På restauranger serveras det ofta tillsammans med majs, som är grunden i det botswanska köket. Om du får chansen kan du pröva på landets lite mer ovanliga delikatesser, så som Kalahritryffel och mapone-mask. Mapone-mask serveras oftast kokt eller friterad. Den traditionella drycken i landet är palmvin, men se upp om du ska dricka – det är nämligen mycket starkt.

Botswana har ett subtropiskt klimat, vilket innebär att det är varmt året om. Dagstemperaturen sjunker aldrig under 20 grader. Det kan dock bli ganska kallt på natten, så resväskan bör innehålla både tunnare och tjockare kläder. Den bästa tiden att besöka Botswana är från april till oktober. Det är då de flesta djuren samlas vid vattenhålen och safarin brukar vara mest givande.

www.sydafrikaresor.se
Följ med på världens lyxigaste tågresa – kombinerat med Kapstaden, Sydafrikas viner,...
www.sydafrikaresor.se
Upplev det vilda afrikanska djurlivet och den natursköna kuststräckan i söder för att...
©2024 Bröllopsresor